Фолклорни наступи и концерт народне музике друге вечери Богатфеста

//Фолклорни наступи и концерт народне музике друге вечери Богатфеста

Фолклорни наступи и концерт народне музике друге вечери Богатфеста

Шарене ношње и разноврсни мелос са два континента преплавили су главну улицу у Богатићу, када су њоме свечано продефиловали учесници овогодишњег Богатфеста. Дефиле извођача из Египта, Словачке,Пољске, Бугарске и Србије завршен је у центру варошице традиционалним аутентичним мини тачкама, што је био увод у концерт приређен на бини на платоу испред ОШ “Мика Митровић”, где су фолклорне трупе представиле по једну своју кореографију.

Четврти по реду међународни фестивал фолкора Богатфест 2022 почео је синоћ у концертом дечијих ансамбала, а свечано отварање манифестације уприличено је вечерас на главној бини, где су интонирањем химни земаља из којих долазе представљене све играчке трупе учеснице. Фестивал је званично отворио Милан Дамњановић, председник Општине Богатић.

„Када присуствујемо вечерима попут ове, јасно је да ћемо сви заједно бити у прилици да уживамо у својеврсном сплету различитих култура и обичаја, при чему ћемо истовремено афирмисати значај заједништва и међународне сарадње. Уколико је култура специфичан амбасадор земље, онда ће и наш Богатић ових дана дати огроман допринос представљању и промоцији српске културе, али ћемо имати и ту привилегију да се захваљујући нашим гостима упознамо са традиционалним вредностима, културном баштином и националним обичајима других, нама блиских и пријатељских држава и народа. Фолклор и фолклорни ансамбли су већ деценијама чувари традиције и културе једног народа. Кроз песму и игру из свог краја промовишу домовину на свим меридијанима. Они спајају људе, народе и културе, а млади људи бављењем фолклором добијају прилику да поред упражњавања здраве активности, чувања и преношења традиције, исту приближавају другима и кроз путовања и различите земље шире своје видике и обогаћују себе. Зато морамо истрајати у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву, младима и деци непроцењива је вредност и надахнуће у сусретима са тешким временима и огромним изазовима које савремени свет поставља пред сваког од нас. Зато је сада идеалан тренутак да се учврсте везе међу људима, да поштујемо и разумемо једни друге и да култура више него икада буде присутна у нашој свакодневници и комуникацији. Због свега претходно наведеног, за нашу локалну самоуправу била је посебна част и задовољство да и овог пута пружимо пуну подршку реализацији четвртог по реду Богатфеста, као догађаја који већ припада кругу манифестација од ширег друштвеног значаја. Овим путем желим да изразим захвалност и поштовање свим учесницима и гостима, а такође да упутим искрене честитке и нашем Културно-образовном центру и Фолклорном ансамблу „Ђидо“ што нас репрезентује на најбољи могући начин. Поносан сам на чињеницу да Богатић има овакав културно-туристички садржај и манифестацију која је постала већ традиционална и која из године у годину расте и развија се. Уверен сам да ће наши драги гости уживати у нашем гостопримству и да ће по завршетку фестивала понети позитивне утиске из наше мале али пријатељски оријентисане локалне заједнице“, рекао је у свом обраћању приликом отварања Милан Дамњановић.

Отварању фестивала су присуствовале бројне званице, представници локалне самоуправе, Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, као и Ибрахим Хамза, заменик амбасадора Египта.

Богатифест, баш како му и име каже, богат је бројним изузетним музичким доживљајима, у које се убраја и вечерашњи, на ком је многобројна публика уживала у концерту Народног оркестра Радио телевизије Србије, под управом Синише Вићентијевића, уз познате вокалне извођаче, Данку Стојиљковић и Радишу Урошевића. На сцени су се представиле и младе наде поникле у ФА „Ђидо“, Ана Ковић, Мина Ђукић и Душан Госпавић.

Љубитељи игре и песме вечерас су имали увертиру за трећи дан БогатФеста, у ком ће, након дефилеа учесника у 18 часова, од 20 сати традицију и обичаје својих земаља представити четири фолклорне групе из иностранства и домаћи ФА “Ђидо”, којима ће се сутра придружити и ансамбл из Босне и Херцеговине.

| 2022-08-12T12:31:10+00:00 август 5th, 2022|Категорија: Новости|0 Comments