ФА ЂИДО 2018-02-06T09:45:12+00:00

Фолклорни ансамбл „Ђидо“ Богатић

Фолклорни ансамбл „Ђидо“ делује у саставу Културно-образовног центра Богатић , установе културе чији је оснивач општина Богатић. Настављач је традиције Културно-уметничког друштва „Јанко Веселиновић“ основаног 1950. године, а од 1995. године делује под именом „Ђидо“, по наслову Јанковог истоименог комада са песмом и игром. Заснивајући свој програм како на традиционалним, тако и на високо стилизованим облицима народне уметности, „Ђидо“ настоји да игру, песму, ношњу и обичаје сачува од заборава, поклањајући посебну пажњу сценском презентовању програма. Од најважнијих резултата у земљи издваја пласман у 18 најбољих ансамбала у Србији на Републичком такмичењу у Пожаревцу, Обреновцу, Чачку, затим златна и сребрна плакета дечјем ансамблу, такође на Републичком такмичењу у Краљеву, као и бронзана плакета Савеза аматера Србије на фестивалу у Чачку 2015. и 2017. године, и специјална награда за истраживачки рад и кореографију Игре и песме из Мачве.

„Ђидо“ је успешно представљао своју земљу на међународним
фестивалима у Шпанији, Италији, Турској, Пољској, Румунији по више пута, затим у Молдавији, Грчкој Мађарској, Португалу, Француској, Словенији, Литванији, Немачкој, Кини, Данској и другим земљама. У Богатић су стигла и два „Grand-Prix“-а Пољске и Немачке. У саставу ансамбла је и певачка група, шест дечјих ансамбала, припремни ансамбл, ансамбл ветерана и Народни оркестар. Програм ансамбла заснован је на кореографијама еминентних кореографа и уметника, као што су: Добривоје Путник, Драгомир Вуковић, Бранко Марковић, Бора Талевски, и други. Уметнички руководилац ансамбла је Милош Симић, а шеф Народног оркестра Зоран Пузић. Народни оркестар чине професионални музичари, са академским или средњошколским музичким образовањем. Инструменти који улазе у састав оркестра су: хармоника, виолина, гитара, контрабас, кларинет, саксофон, флаута, фрула, добош и гоч.

Поред музичких аранжмана за кореографије играчког анасамбла,
на репертоару оркестра налази се и мноштво композиција традиционалног звука из разних крајева Србије, којима се овај ансамбл успешно представља већ две деценије на домаћим и европским фестивалима.
Чланови Народног оркестра:

 1. Зоран Пузић, хармоника-шеф оркестра
  2. Марко Антонић, хармоника
  3. Владан Боровић, хармоника
  4. Милан Перовић, виолина
  5. Милан Богдановић, виолина
  6. Ана Васић, виолина
  7. Владан Рељић, виолина
  8. Мирослав Васић, кларинет-саксофон
  9. Еди Тајм, кларинет-кавал- гајде-самица
  10. Милорад Мутавџић, фрула
  11. Сретенка Марковић, флаута
  12. Ненад Филиповић, гитара
  13. Младен Мутавџић, контрабас
  14. Марко Симић, удараљке