Loading...
Сликарска колонија Совљак 2018-02-06T09:53:06+00:00

Сликарска колонија „Совљак“

Од 1998. године у Етно-парку у Совљаку се организује Сликарска колонија. У првих десет година, на колонији је учествовало око 70 сликара и настало око 120 нових слика. Сваки од уметника који су учествовали на колонији поклонио је организатору, Културно-образовном центру, по једно своје дело, што је постала пракса и наредних година.

 

Сликарска колонија није само бренд Културно – образовног центра, него и општине Богатић

 

Раних педесетих година младалачки снови двојице пријатеља – Милића Станковића од Мачве и Миливоја Мартиновића, крећу пут остварења кроз упис овог првог на Ликовну академију, а другог на позоришну. Жеља да Мачва, земља таленованих људи, постане стециште културних збивања почела се остваривати. Мартиновићев прекид студија глуме  вратио га је паралелној љубави – сликарству. Милићево окончање студија је значило да треба нешто учинити са Мачвом и Мачванима. У Мартиновом поткровном атељеу све чешће су се окупљали љубитељи палете: Драгић Сокић, Вита Јуришић, Дејан Којић, Петар Берић, Бобан Берић – Дутин, Бата Вешић и многи други који, нажалост, нису истрајали. Ови сусрети су били обавезни о великим празницима, кад Милић долази у Мачву да обиђе родитеље и донесе новости из европских метропола.

 

Четворица сликара – Драгић Сокић, Вита Јуришић и оба Мартина, Миливоје и Драган, памте се као први сазив ликовне колоније. Из тада живе ликовне секције наставника Рада Торбице издваја се Драган Ђуричић, који је половином осамдесетих дошао у родни Богатић са завршених студија. Он је годинама окупљао мачванске сликаре у Совљаку и то је постало традиција. Последњих година у Совљаку се, у другој половини јула, окупљају уметници са теритирије целе бивше Југославије, који као гости постају промотери лепота мачванског краја и ликовне колоније у Совљаку.