Игре из шест земаља одушевиле многобројну публику треће вечери Богатфеста

//Игре из шест земаља одушевиле многобројну публику треће вечери Богатфеста

Игре из шест земаља одушевиле многобројну публику треће вечери Богатфеста

Трећи фестивалски дан међународног фестивала фолклора „Богатфест 2022“ започео је пријемом делегација у Свечаној сали СО Богатић, где су председник Општине, Милан Дамњановић, директор Културно-образовног центра Богатић, Иван Остојић, и уметнички руководилац ФА „Ђидо“, Милош Симић, уручили пригодне поклоне представницима учесника фестивала. Дамњановић је овом приликом истакао значај оваквих манифестација који чувају традицију, обичаје и културу различитих држава и народа и захвалио свима на учешћу.

„Чудесно је и дивно што смо успели на једном месту да ујединимо младост и лепоту, креацију и стваралаштво, културну разноликост и заједничке снове. Уверен сам да само заједно, јединствени и сложни, можемо превазићи свакодневне потешкоће и мењати ствари на боље. Мислим да у срцу треба носити срећу, али да се та срећа мора и делити. Што више среће имате, имаћете и више тога да поделите. Најискреније могу да кажем да сам у овом тренутку изузетно срећан и да ми је срце испуњено. Драги пријатељи, привилеговани смо, наша локална заједница и ја као појединац, што смо у прилици да нашу срећу поделимо са вама. Желим да се пријатно осећате у нашој средини, играчима да на сцени дају свој максимум и покажу све што знају, а свим осталим да неизмерно уживају и да из наше Мачве понесу најлепше могуће утиске. Нека ваша срца буду као што се и зове ова манифестација, богата и разиграна“, додао је Дамњановић.

На пријему у згради СО Богатић представио се и Драгослав Васиљевић, виртуоз на хармоници, добитник бројних европских и светских награда.

У марту месецу ове године Богатфест је званично примљен у ЦИОФ, Међународни савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе, и налази се у званичном календару ове организације која делује у оквиру УНЕСЦО-а, што овај фестивал сада поставља за лествицу више рангираним.

По пријему су учесници још једном продефиловали улицом Војводе Степе, а осим песме и игре, дефиле овогодишњег фестивала обележиле су разноврсне народне ношње, одушевљени пролазници и насмејани извођачи из Египта, Словачке, Пољске, Бугарске, Босне и Херцеговине и Србије.

У главној улици у Богатићу од поподневних часова и јуче и данас био је приређен сајам народне радиности, на ком су учешће узели домаћи и излагачи из региона.

Након дефилеа представници свих ансамбала заиграли су на позорници на полигону ОШ “Мика Митровић”, изазивајући гласне аплаузе од многобројне публике. Нумером трубачког оркестра Данијела Јокановића из Шида започео је официјелни програм, домаћи ФА “Ђидо”отворио је концертни део играма из златиборског краја, а затим су наступили сви инострани састави. На сцени су се смењивали полка, танец, линђо, кола и атрактивни оријентални плес. Да народне традиције, обичаји, песме и плесови могу говорити о историји и култури сваког народа без речи показали су задовољној публици извођачи ФС “Капушанчан” Пресов (Словачка), Фолк данце енсамбле “Пастрина” Монтана (Бугарска), “Сохаг” Егзптиан фолклоре троуп (Египат), “Зеспол плесни и танца зиеми Хрубиесзоwскиеј” Хрубиесзоw (Пољска) и КУД „Илиџа“ Сарајево (БиХ). Посебним аплаузом награђене су кореографије гостујућих трупа уз музичке нумере из Србије, које су настале као задатак организатора Богатфеста.

Учесници „Богатфеста 2022“ представиће се и сутра, у културно-уметничком програму у оквиру манифестације “Хајдучко вече” на Васином шибу у Црној Бари.

| 2022-08-12T12:36:43+00:00 август 6th, 2022|Категорија: Новости|0 Comments