01.Xор „Мачвански“ OK 2018-02-06T10:00:20+00:00

Мешовити хор „Мачвански“

Мешовити хор  „Мачвански“ је основан фебруара 2013. године у малој сали (сали за пробе) Културно-образовног центра Богатић. Тада се групица од свега десетак поклоника хармонског певања и културне еманципације свога краја нашла на првој проби и аудицији за хор. Препознајући лепоту коју чини склад хришћанске вере и традиције са вишегласним појањем, хор „Мачвански“ је своју основу пронашао уз скуте једне свете, саборне и апостолске Цркве. Временом је хор израстао у озбиљан камерни састав који засигурно добро и професионално влада вишегласјем. Поред одважности у извођењу четворогласних композиција, из световног и духовног репертоара нашег мелоса, хор „Мачвански“ је у задњих годину дана свога рада постао препознатљив и по извођењу народних мачванских напева који су по први пут аранжирани и изведени од стране једног хорског ансамбла.

 

Ако се узме у обзир да су аранжмани, као и даља обрада композиција „Дрино водо“, „Где ћеш бити лепа Кејо“, „Ман’о би се шора и сокака“, „Ах што ћемо љубав крити“, по први пут отпевани и обрађени хорски од стране чланова нашег хора, долазимо до потврде да одговорност и професионалност чланова хора и у наредном периоду мора бити пре свега подржана, јер идеја је да се и у даљем раду настави овим путем, како би репертоар био препознатљив не само по увежбаности и техници већ и по посебности извођачких нумера.

Loading...

До сада, за четири године постојања, кроз хор је продефиловало више од шездесетак чланова. Неки су и данас са нама од оснивања, а много је и нових чланова који нам се често придружују. Тренутно хор броји око двадесет чланова, што је када са узме у обзир средина у којој радимо и стварамо, где нема базе из које би се црпело чланоство (уметничких школа), као и разноврсност генерација у хору (од 15-60 година) за велику похвалу. Наша основна база је дух и вера нашег народа и средине, а показатељ да смо ослоњени да здраве темеље је управо постојање и рад нашег ансамбла за све ово време.