Завршени Мартинови дани 2019

//Завршени Мартинови дани 2019

Завршени Мартинови дани 2019

Петнаести по реду позоришни „Дани Миливоје Мартиновић-Мартин“ завршени су синоћ у Богатићу. Представом у част награђених, „Токсини“, Народног позоришта Републике Српске Бања Лука и Сцене „Мале ствари“ Требиње, у режији Ивана Томашевића, заокружено је осмодневно дружење љубитеља позоришта. Од прошлог четвртка театарска публика у Мачви уживала је у представама аматера из Уба, Јагодине, Лознице, Крњева, Костолца, Бољеваца и Петровца на Млави.

Из вечери у вече трочлани жири у саставу Драган Јаковљевић, Драган Јовичић-Јовић и Мирослав Перић бирао је глумце вечери у гостујућим представама. Пету годину за редом се завршне вечери смотре уручују признања најбољим главним и епизодним остварењима у мушкој и женској конкуренцији. На прошлим позоришним сусретима проглашен је и најбољи млади глумац и установљена награда „Зоран Ђонлић“, за афирмацију драмског аматеризма. Ове године, по први пут бирана је и најбоља представа у целини, по оцени стручног жирија и по оцени публике.

Глумцу представе „Ковачи“, БАГ Театра из Бољеваца, Милану Милошевићу, припала је награда за главну мушку улогу фестивала, док је у женској конкуренцији одабрана Наташа Роквић, у улози Каролине Нојбер, у истоименој представи костолачког позоришта Castellum. Једногласном одлуком жирија лауреат за мушку епизодну улогу фестивала понео је Зоран Грујић, у улози Кума, у представи „Звездана прашина“ КУД-а „Караџић“ Лозница, а у номинацији три глумице, најбоља женска епизодна улога додељена је Ани Павловић за улогу Луизе у представи „Ковачи“. Од троје номинованих младих глумаца, титулу најбоље понела је Нина Станковић из Костолца.

Жири је за најбољу представу у целини прогласио представу „Ковачи“ БАГ Театра, док је по оцени публике то признање припало јагодинском ансамблу и представи „Пиџама за шесторо“.

У част дугогодишњег редитеља и пријатеља аматера и позоришта, од прошле године додељује се и награда „Зоран Ђонлић“, за афирмацију драмског аматеризма. Ова награда је специфична по томе што је може понети појединац, позориште или установа. Уметнички савет фестивала одлучио је да ово признање на овогодишњим Мартиновим данима уручи Драгану Јаковљевићу, позоришном редитељу. Зоранова унука, Јана Ерић, уручила је плакету Јаковљевићу, који се присетио се времена када је пре скоро пола века упознао Зорана и Мартина И са њима сарадјивао у мачванском театру.

Од 03. октобра сала Културно-образовног центра сваке вечери била је испуњена до последњег места, а позориште „Јанко Веселиновић“ се и на овогодишњим Мартиновим данима показало као добар и омиљени домаћин аматерским позоришним трупама из разних крајева Србије.

| 2019-10-11T13:21:18+00:00 октобар 11th, 2019|Категорија: Новости|0 Comments