Смотра ветеранских фолклорних ансамбала Србије „Јездимир Језда Алимпић“

//Смотра ветеранских фолклорних ансамбала Србије „Јездимир Језда Алимпић“

Смотра ветеранских фолклорних ансамбала Србије „Јездимир Језда Алимпић“

Традиционална смотра ветеранских ансамбала, у организацији Културно-образовног центра Богатић и Фолклорног ансамбла „Ђидо“, одржана је синоћ у Богатићу. Мачвански фолклористи одлучили су да од ове године овај разиграни догађај понесе назив по Јездимиру Језди Алимпићу, истакнутом културном раднику и заљубљенику у народну традицију.

У овом крају, а и шире, чувени Језда још почетком седамдесетих година прошлог века се свим срцем и са бескрајним ентузијазмом посветио својој великој љубави – музици и аматеризму уопште. Творац је женске певачке групе „Станарице“, основао је и „Мачванске јаране“, мушку певачку групу која је 1990. године снимила ЛП плочу, чији излазак на светлост дана Језда није доживео, јер је преминуо два месеца раније, у 49. години живота. Алимпић је значајно допринео да мачванска младост пропутује Европу и покаже резултате свог рада на очувању традиције свога краја и народа.

На синоћњој смотри наступило је једанаест фолклорних ансамбала и то: Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Брчког, Уметнички ансамбл „Чивија“ из Шапца, ансамбл народних игара и песама „Таурунум“ из Земуна, КУД „Ђура Јакшић“ из Маглића, КУД „Логовац“ из Деспотова, Центар за очување културе и традиције „Завичај“ из Шапца, КУД „Абрашевић“ из Шапца, КУД „Младост“ из Нове Пазове, КУД „Зора“ из Београда, са огранком из Шапца, Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Ваљева и домаћин, Фолклорни ансамбл „Ђидо“.

 

| 2019-11-04T10:04:32+00:00 новембар 3rd, 2019|Категорија: Новости|0 Comments