Отворена изложба дела насталих на Међународној ликовној колонији “Совљак 2023”

//Отворена изложба дела насталих на Међународној ликовној колонији “Совљак 2023”

Отворена изложба дела насталих на Међународној ликовној колонији “Совљак 2023”

Изложба дела ликовне колоније „Совљак 2023“ свечано је отворена вечерас у згради Скупштине Општине Богатић. Љубитељи ликовне уметности били су у прилици да виде дела која су настала у јулу месецу овог лета, под крошњама двестолетне липе у етно парку Совљак.  Присутне је најпре поздравио Иван Остојић, директор Културно-образовног центра, установе која већ 25 година успешно организује колонију. У част четврт века трајања почетком августа је приређена и ретроспективна изложба радова у Народном музеју у Шапцу.
Летос су у Сољаку стварали Александар Вечериновић,  Анастасије Радовић, Вук Дабетић, Раде Вујачић, Костин Братеану, Владимир Скерлић, Милица Тошић, Милица Вукојевић и Марко Замуровић, који се вечерас у име учесника колоније обратио окупљенима.
Уз поздравну беседу, изложбу је званично отворила, Татјана Марковић, кустос Народног музеја у Шапцу.
„Захвалила бих се и лично организатору који ми је пружио прилику да делимично и сама учествујем у ономе што се током јула месеца дешавало у Совљаку, а да касније заједнички приредимо изложбу у галерији нашег музеја у Шапцу и да вам се вечерас обратим. Четврт века постојања је  озбиљан број, уколико говоримо о континуитету, а и уколико говоримо о годинама у којима је стваран фундус изузетно значајан. О томе могу и са стручне стране да потпуно оправдано посведочим, с обзиром да сам била у прилици да велики број радова настајалих за 25 година сагледам. Отварајући колонију то сам и напоменула, да је реч о врло значајној ликовној збирци, која би са добрим одабиром и промоцијом могла да се кроз пет година овековечи једном озбиљном монографијом у којој би се нашла имена која су умногоме обележила српско сликарство у последњих 30 година“, рекла је између осталог на отварању Татјана Марковић.
У музичком делу програма учествовали су вокална солисткиња Исидора Тетиковић и инструменталиста Еди Тајм, чланови нашег Фолклорног ансамбла „Ђидо“.
| 2023-11-21T12:11:13+00:00 новембар 17th, 2023|Категорија: Новости|0 Comments