Метковачка весела машина 2019

//Метковачка весела машина 2019

Метковачка весела машина 2019

Свако село у Мачви има нешто карактеристично по чему је познато, а Мачвански Метковић је село надалеко чувено по шљивицима и доброј ракији, и манифестацији необичног назива, „Метковачка весела машина“. У Етно селу “Мачвански конак”, од раних јутарњих часова, казанџије су подложиле казане, а уз песму и дружење потекла је и прва ракија. Са нестрпљем се чекало проглашење најбоље ракије. Стручни жири, оцењиво је особине узорака, на основу боје, бистрине, типичности, мириса и укуса. Награда за најбољу ракију, припала је казанџији Васиљевић Јови, из Сремске Митровице, друго место освојио је Шобић Радосав из Белотића, а треће место заузео је Вујић Мали из Метковића.Ракија се данас овде пекла из задовољства и ради дружења.

За обиље мириса и укуса потрудили су се такмичари који су се надметали у припремању ловачког гулаша. Кулинарске вештине мајстора котлића, уз рецепте које нису одавали, донеле су обиље мириса и укуса, а најбољи су били “Ждралови са Жураве”, из Богатића, друго место освојио је “Јојића Шор” из Мачванског Метковића, а трећи су били “Седма сила” из Богатића.

Организован је и сајам етно хране и пића,као и листићијада. Ракије, ликери, сокови, сиреви, зимнице, изложбене су понуде које су посетиоци данас могли и да виде и да пробају. Спој лепог и корисног, кажу излагачи, који од заборава чувају старе рецепте и занате.

Признања и награде најуспешнијим такмичарима уручио је директор Културно – образовног центра Богатић – Милош Симић. Богат културно-уметнички програм, уз изворне песме, рецитације и песме које су извели малишани дечијег хора”Дуга” само је још више употпунило ово лепо данашње дружење.

Организатори манифестације “Метковачка весела машина” су КОЦ Богатић, Месна заједница Метковић, ТООБ, а покровитељ Скупштина Општине Богатић.

| 2019-10-11T13:07:41+00:00 октобар 9th, 2019|Категорија: Новости|0 Comments